Steaguri Romania, NATO, UE, drapele statele lumii

Informatii

Informatii

Un drapel sau steag este o bucata de material colorata mono- sau multi-cromatic, avand un anumit model si o anumita forma geometrica (de obicei un dreptunghi). El se poate atarna de un stalp sau de un catarg si este folosit pentru semnalizare, delimitare sau identificare. Steagul Romaniei este un steag tricolor. Culorile sunt: rosu, galben si albastru.

 

Anual sunt diverse campanii care au la baza ideea tricolorului, a notiunii de unire a statelor romanesti la 1918. Steagul Romaniei poate fi intalnit in diverse variante: fanion, stegulet, fulare tricolore, harta magnetica a Romaniei, ghirlande stradale cu mici triunghiuri tricolore sau grupate cate unul pe culoare.

 

Drapelele au fost create initial pentru identificare, in sensul utilizat astazi, de simboluri ale unor entitati, atat subnationale cat si nationale, respectiv pentru semnalizare, asa cum ar fi comunicarea de tip "semafor". Drapelele sunt de asemenea utilizate in schimbul de mesaje, reclame delimitari de suprafete si proprietati sau in scopuri decorative, desi la acest nivel mult mai putin oficial sau formal, distinctia dintre folosirea unui drapel propriu-zis, a unei simple benzi de material sau chiar a unei panglici dispare.

 

Desi perceptia comuna de folosire a unui drapel este aceea de fluturare prin agatare de un catarg, totusi foarte multe drapele sunt usor de recunoscut sub alte forme de reprezentare, incluzand cea pur grafica.

 

Studiul drapelelor este cunoscut sub numele de vexilologie, cuvant derivat din latinescul vexillum, cuvant ce desemna in timpul Romei antice un drapel militar de o anumita factura folosit de legiunile  romane.

 

Drapele naționale

Una dintre utilizarile cele mai frecvente si firesti este aceea de simbol al unui stat. Unele din drapelele nationale au fost de-a lungul timpului surse de inspiratie pentru alte natiuni, tari, subentitati nationale sau entitati de alta natura. Un exemplu notabil este drapelul Scotiei, denumit Saltire sau Crucea Sfantului Andrei, o cruce oblica alba pe un fond albastru, ce dateaza din secolul al IX-lea, fiind cel mai vechi drapel national in uz neintrerupt. 

 

Sursa: www.wikipedia.ro

 

Copyright @ 2012 - Arhi Design S.R.L. - Toate drepturile rezervate
Powered by TRENDIX